EXHIBITIONS

GENNEM LYSETS RUM

THROUGH THE SPACE OF LIGHT


Solo Exhibition at Bornholms Kunstmuseum

Opening March 19th 2022, 2-4 pm

Exhibition Period 19.03.22 - 30.10.22Photo: Anders Beier

I Christina Augustesens værker bliver dagslyset synligt.


Skråtstillede, farvede akrylplader bryder dagslyset, så det er muligt at observere og mærke lysets ellers umærkeligt skiftende intensitet fra minut til minut. De fleste af værkerne i udstillingen Gennem Lysets Rum er skabt til de nord- og havvendte sale på Bornholms Kunstmuseum. De forholder sig til arkitekturens vindueslysninger og til nogle af samlingens nøglefigurer, Edvard Weie og Niels Lergaard. Værkerne er hængt op, så det er muligt at opdage deres indbyrdes relationer, både tæt på og på afstand.


Et vigtigt greb i Christina Augustesens værker er deres skala. Værkerne er i helt bogstavelig forstand hængt op i øjenhøjde og har en størrelse, der umiddelbart har relation til menneskekroppen. Værkerne har titler, der fortæller, at de er åbninger, passager og apparater, der fanger lyset og bringer universets absolut største element, solen, ind i et menneskeligt format og bruger lyset som kunstnerisk materiale.


Andre natur- og vejrfænomener er vigtige inspirationskilder for kunstneren. Augustesen studerer indgående farvernes nuancer og intensitet omkring horisontlinjen og farverne, der skifter med vindretninger og vejrlig. Luftens vandmolekyler og partikler spreder lyset forskelligt afhængigt af vejr og vind og bliver påvirket af temperaturer fra land og hav. I lysets spredning opstår farverne.


Et andet vigtigt greb i Christina Augustesens værker er graden af transparens. Jo mindre transparens, der er i akrylpladen, jo sværere bliver det for øjet at stille skarpt på akrylpladernes kanter, og jo blødere oplever vi overgangene mellem farverne. Udviskede overgange mellem farver har været et greb i billedkunsten, siden Leonardo da Vinci malede Mona Lisas smil. I maleriet hedder teknikken sfumato, og renæssancens malere brugte metoden til at skabe mere liv og atmosfære i deres malerier men også til at lade beskueren se det, der er hinsides det umiddelbart virkelige.


I Christina Augustesens værker er det ikke muligt at stille skarpt på en linje, ikke muligt helt at aflæse og forstå det, man kan se. Værkernes store præcision i udførelsen er en forudsætning for, at oplevelsen sker. At hun bruger lyset som sit materiale understreger en immateriel og for nogle måske en åndelig fornemmelse.


Gennem Lysets Rum er en af flere udstillinger, der de kommende år forbereder et kommende Museum for Lys og Kunst på Bornholms Kunstmuseum. Museum for Lys og Kunst skal præsentere interdisciplinære udstillinger på internationalt niveau. Udgangspunktet for udstillingerne er altid kunstnere, der beskæftiger sig med lys. Perspektiverne er mange og spændende. Med denne udstilling og med Ruth Campaus udstilling, Sunset Boulevard, der bliver vist samtidigt i kunstmuseets centrale gade og i et af de nedre gallerier, bliver der sat fokus på dagslyset.Tak til Statens Kunstfond, Poul Johansen Fonden af 1992, Arne V. Schleschs Fond, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Beckett-Fonden, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorcks fond, Dreyers Fond, Knud Højgaards Fond, Oda og Hans Svenningsens Fond, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, 15. Juni Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Statens Værksteder for Kunst


DAYLIGHT INSTRUMENTS, Gallerigangen Bagsværd Church, Bagsværd, 2020


Photo: David Stjernholm

 “Defining Structure”, Group Exhibition, The Cello Factory, London, UK, 2018

“Ree-fleeks”, Group Exhibition, Kunstpakhuset Ikast, DK, 2018


 "RA 250th Summer Exhibition", Royal Academy of Arts, London, UK, 2018


"Cirklens Kvadrat", Group Exhibition, The Antique Museum, Aarhus, DK, 2018


Charlottenborg Spring Exhibition, Kunsthal Charlottenborg, Copenhagen, DK, 2016

KE 15, Artists’ Autumn Exhibition, Den Frie Centre of Contemporary Art, Copenhagen, DK, 2015